arrow_backward Uutisarkisto

Kaffepaussi bloggaus: Energia-alahan on muutakin kuin tehtaassa työskentelyä

Mitä odotuksia minulla oli harjoitteluun tullessani?

Harjoittelulta odotin tietoa alasta ja siitä, voisiko työ tulla olemaan vaihtoehto tulevalle ammatinvalinnalle. Toivoin, että työ on mielekästä ja että siitä oppisi jotain. Toivoin myös, että saisin arvokkaita kokemuksia työelämästä. Odotin harjoittelulta myös sitä, että saisin tutustua oikeaan  toimistolla työskentelyyn.

Mielikuvani energia-alasta

Energia on tärkeää, koska se vaikuttaa kaikkeen ja sitä on oltava olemassa. Energia-alasta ajattelin, että tuulivoimalla, aurinkovoimalla ja polttamalla jotain kierrätettävää saa energiaa. Niinhän asia onkin, mutta jotenkin sen pitää liikkua ja se ei voi olla ilmaista. Ajattelin, että energia-ala olisi myös puhtaasti tehtaassa työskentelyä (kaiken ohella tehtävät paperityöt mukaan lukien), koska esim. Järvenpään Energia ja Vantaan Energialaitos vaikuttaa ”tehtaalta” ja olen nähnyt savun, höyryn, kaasun tai muun kaasun muodossa olevan aineen tulevan ulos laitoksen piipusta.

TET-harjoittelun aikana muuttuneet käsitykset? Mitä olen oppinut jakson aikana?

Tiesin jo valmiiksi, että Adato Energia on energia-alan koulutus- ja viestintäyritys. Heti harjoittelun toisena päivänä olin kokouksessa, missä yhtenä aiheena oli Tampereella olevat messut. Aiheesta en ymmärtänyt paljoakaan, mutta sen verran kuitenkin, että oletan tapahtuman olevan iso ja kansainvälinen. Energian markkinointi oli uutta, koska rehellisesti sanottuna en ajatellut energia-alan tarvitsevan markkinointia. Nyt tiedän, että energiaakin on markkinoitava ja se on tärkeä asia. Enkä oikeastaan ymmärrä, miten en ole tätä aiemmin näin ajatellut.

Nyt tiedän senkin, että energia-alalla on myös toimistotyötä ja toimistolla työskentely on hiljaisempaa kuin koulussa. Energia-ala muuttuu koko ajan maailman mukana, joten aikuisillekin pitää järjestää koulutuksia ajankohtaisista aiheista.

Energia-ala on uusi asia, mitä ei olla käsitelty koulussa ollenkaan, vaikka energiaan perustuu jokaisen elämä, esim: miten aamulla saa auton käyntiin, herätyskellon soimaan ja kahvinkeittimen päälle. Edellä mainittuja asioita ei voi toteuttaa ilman energiaa. Täällä olen huomioinut, kuinka monen energia- ja sähköyrityksen kanssa Adato tekee yhteistyötä.

TET-jakson aikana olen oppinut elämään työelämän tavoin. Olen oppinut uusia asioita ja kärsivällisyyttä. Uusina asioina on tullut mm. seminaarit ja mitä niissä on ollut sisältönä, tyhy-tapahtuma ja kokoukset, joissa ennen ei ole pahemmin tullut istuttua.

Adato Energia Oy työpaikkana

Adato työpaikkana on kiva. Hyvä työyhteisö, hyvät edut, helppo liikkua, koska työpiste on Helsingissä, viihtyisä ympäristö, joskin hieman remonttiääniä kuuluu. Paremman kokemuksen paikasta saa, jos ymmärtää alasta jotain ja on koulutus alalle, sillä kouluttamattomana ja ymmärtämättömänä on vaikeampi saada ajankohtaisista asioista kiinni. Alaan kannattaa olla myös kiinnostus sillä tylsää tulee, jos eivät asiat ole omasta mielestä tärkeitä ja kiinnostavia.

Kynäilijä:

Oona Laitila, 9. luokkalainen TET-harjoittelija