arrow_backward Uutisarkisto

Kaffepaussi -bloggaus: Kilowattitunneista palveluihin

Energiateollisuus ry:n kaukolämpötoimialaryhmä perustettiin kesällä 2019 koordinoimaan kaukolämmön edunvalvontaa ja jäsenpalveluita. Ryhmän keskeiseksi tehtäväksi on pohdittu kansallisen kaukolämpöstrategian laadintaa. Edellinen kaukolämmön strategia on vuodelta 2013. Uutta strategiaa odotellessa muutama nosto kuuden vuoden takaa:

– Kaukolämpöliiketoiminnan laajentuminen ja ansainta ei pitkällä aikavälillä voi perustua ainoastaan myytävän lämpömäärän kasvuun. Kaukolämpöliiketoiminnalta odotetaan kykyä ja tahtoa vastata muuttuvaan markkinatilanteeseen sekä kehittyä myös uusille lämmitysmarkkinoiden osa-alueille.
– Jäähdytysliiketoiminta on kaukolämpöyrityksille luontainen mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaa. Jos kaukojäähdytys ei ole ratkaisu asiakkaiden tarpeen tyydyttämiseksi, kaukolämpöyrityksen tulee pystyä tarjoamaan vaihtoehtoja kiinteistön jäähdyttämiseksi vaikkapa kiinteistökohtaisesti.
– Perustuotteeseen liittyvien ja kokonaan uusien palvelujen, ratkaisujen sekä laitteiden tarjonta tukee perustuotteen kilpailukykyä ja houkuttelevuutta asiakkaiden silmissä.
– Lämmön myynnin kasvun hidastuessa ja kääntyessä jopa laskuun ovat palvelut, ratkaisut ja laitteet mahdollisuuksia liiketoiminnan tulevaan kasvuun.
– Sidosryhmähaastatteluissa aktiivisempi palvelumarkkinoille osallistuminen ja joustavampien ratkaisujen toimittaminen nähdään kaukolämpöyrityksille uutena mahdollisuutena.

Moni asia vuodelta 2013 on edelleen ajankohtainen. Kaukolämpöyritykset ovat viime vuosina ahkerasti kehittäneet uusia tuotteita ja palveluja. Tekemistä riittää edelleen. Täytyy myös muistaa, että kaukolämpöyritykset ovat erilaisia. Tarpeet ja käytettävissä olevat resurssit vaihtelevat.

Kaukolämpö on paikallista toimintaa. Eri paikkakunnilla toimivilla kaukolämpöyrityksillä on ainakin jossain määrin samanlaisia haasteita. Voisiko yhteisellä ulkoistetulla palvelukehityksellä saada leveämmät hartiat haasteiden ratkaisuun? Adato ja Industryhack tarjoavat kaukolämpöyhtiöille mahdollisuuden liiketoiminnallisiin haasteisiin liittyen ratkaisuehdotusten hakemiseen laajan verkoston avulla. Ajatuksena on yhdessä osallistuvien kaukolämpöyhtiöiden kanssa:

– Identifioida ja määritellä haasteita
– Pyytää Industryhackin verkostolta yrityksiä mukaan ratkaisemaan haasteita
– Pilotoida ratkaisumalleja käytännössä osallistuvissa kaukolämpöyrityksissä.

Lue lisää ulkoistetusta palvelukehityksestä Adaton nettisivuilta.

Kiinnostuitpa ulkoisesta palvelukehityksestä tai et, niin laita kalenteriisi joka tapauksessa Hallitutustyöskentelykoulutus (2.12.2019 Helsinki) ja Kaukolämmön strategiaseminaari (23.-24.1.2020 Ylläs). Samaan aikaan Strategiaseminaarin kanssa on muuten myös Ylläs Jazz Blues.


Kynäilijä:
Kaukolämmön asiantuntija Juha Rakkolainen