Tämä kummasteleva kysymys esitettiin kerrottuani tuttavapiirilleni uudesta työstäni Adaton koulutusassistenttina. Kasvatustieteen opiskelijalle ‘koulutus’ on teemana tuttu ja oppimisen tarve niin yksilö- kuin yritystasolla helppo allekirjoittaa. Uuden oppiminen on kehityksen lähtökohta ja kehitys itsessään on useimpien toimialojen elinehto.
Vaikka tulevaisuuden ennustaminen onkin tieteenalana varsin kyseenalainen, on ennakointi tärkeä osa jokaisen toimialan selviytymistä. Tähän haasteeseen Opetushallitus vastasi julkaisemalla ennakoivan raporttinsa energia-alan osaamistarpeista. Globaalit paineet siirtyä uusiutuviin energialähteisiin, arvomaailman ja kulutustapojen muuttuminen ja teknologiset uudistukset vaikuttavat suomalaisiin energia-alan toimijoihin omien lokaalien haasteiden lisäksi.
Alan tarve uudistua ja kehittyä on siis selvä. Yksittäisen organisaation ja koko energia-alan muutos lähtee kuitenkin viime kädessä sen toimijoista. Energia-alan ammatillisten ja korkea-asteen koulutusohjelmien uudistukset eivät ole riittävän nopea keino vastata tuleviin muutoksiin. Merkittävässä asemassa yrityksen selviytymisessä onkin nykyisen työvoiman jatkokouluttaminen sekä asiantuntijuuden syventäminen ja laajentaminen.
Teknologian kehityksen myötä moni työtehtävä on korvattavissa automaatiolla, robotiikalla tai tekoälyllä, mutta adaptiivista asiantuntijuutta ei tietotekniikalla niin vaan korvatakaan. Siksi Adaton kaltaisia yrityksiä tarvitaan – jatkossa yhä enemmän. Me pyrimme vastaamaan muutospaineen tuomiin haasteisiin tarjoamalla yrityksille työkaluja koulutusten ja seminaarien muodossa energia-alan aallonharjalla pysymiseksi.
Suosittelen katsastamaan koulutuskalenterimme tarjonnan – mikä tilaisuus palvelisi sinun yrityksesi kehitystarpeita parhaiten?
Kynäilijä:
Koulutusassistentti Lovisa Hirvonen