arrow_backward Uutisarkisto

Kaffepaussi bloggaus: Oppia ikä kaikki

Helsingin yliopiston entinen kansleri Kari Raivio sanoi muutama viikko sitten haastattelussa, että yliopiston paras tuote on vastavalmistunut henkilö, joka lähtee muuttamaan maailmaa. Vastavalmistunut katsoo maailmaa tuorein silmin ja hänellä on uutta osaamista. Mutta, miten varmistat, että pysyt ajan tasalla ja että osaamisesi vastaa työelämän vaatimuksia?

Jatkuvasta eli elinikäisestä oppimisesta on tullut välttämätöntä, sillä työelämä muuttuu ja kehittyy nopeasti. Maailman talousfoorumin Future Jobs 2018 -raportin mukaan 54 % kaikista työntekijöistä tarvitsee merkittävää uudelleen- ja lisäkoulutusta vuoteen 2022 mennessä.

Näin äsken kirjoituksen, jossa joku ehdotti tutkinnon päivittämistä 20 vuoden välein. Ajatus on mielenkiintoinen, mutta tarvitseeko osaamisen päivittämiseen ”sääntöjä” tai uusia tutkintoja? Vai voimmeko luottaa siihen, että ihmiset osaavat itse tunnistaa osaamisvajeensa ja täydentää osaamistaan?

Ajatellaan ehkä, että oppiminen on sitä, mitä tapahtuu koulutuksessa tai seminaarissa, mutta tosiasia on, että oppimista tapahtuu joka päivä sekä työssä että vapaa-aikana. Sanotaan, että oppimiskyky on parhaimmillaan nuorena, mutta iän myötä oppiminen jopa helpottuu, kun muistissa on enemmän tietoaineksia, joihin uusi tieto kytkeytyy.

Uusia taitoja tarvitaan, jotta pärjätään työelämässä. Se tutkinto, jonka suorit 20 vuotta sitten ei ehkä vastaa nykyvaatimuksia, mutta se on antanut hyvän pohjan, jonka päälle olet kerännyt uutta tietoa ja osaamista. Sitä ei vain ehkä huomaa tai ymmärrä itse.

Jatkuva oppiminen ei ole vain työelämää varten. Uuden oppiminen autta myös ihmisiä luomaan mielekästä elämää.

*Tässä linkit Kari Raivion haastatteluun: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006044520.html ja Future Jobs 2018 -raporttiin https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2018.


Kynäilijä:
Koulutuspäällikkö Maria Boholm