Suomea alettiin sähköistää 1880-luvulla tamperelaisen Finlaysonin innoittamana. Aluksi sähköä hyödynnettiin teollisuuslaitosten valaistuksessa. Vähitellen valaistusta ulotettiin tehtaan lähialueiden taloihin ja kaduille. Tampereelta katuvalaistuskokeilut laajenivat myös muihin Suomen kaupunkeihin, kuten Helsinkiin, Ouluun ja Vaasaan.
1980-luvulle tultaessa koko Suomi oli saatu sähköistettyä ja nyt, 2020-luvulla emme osaa edes kuvitella elämää ilman tätä itsestään selvyyttä. Kaikki tämä on tapahtunut määrätietoisesti, toisinaan suurinkin harppauksin. Urakka ei olisi ollut mahdollista ilman ammattitaitoista ja motivoitunutta henkilöstöä.
Vaikka Suomi on nyt sähköistetty, niin tekeminen ei lopu. Uusiutuva energia, älyverkko ja digitalisaatio ovat esimerkkejä viime vuosien kuumista aiheista ja kehityksen draivereista. Palveluiden, alustojen ja tekniikan kehittäminen sekä asiakkaiden muuttuvat tarpeet haastavat monimutkaisuudellaan, mutta luovat samalla myös mahdollisuuksia.
Jotta mahdollisuudet osataan hyödyntää ja esteet raivata pois tieltä, tarvitaan edelleen sitä samaa voimavaraa, jota Finlaysonin kutomosalin valaistusta kehitelleet työmiehet tarvitsivat. Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen kannattaa aina. Käy katsomassa, mitä mahdollisuuksia me tarjoamme siihen.
Kynäilijä:
Asiantuntija Edvard Lukka