arrow_backward Uutisarkisto

Kaffepaussi bloggaus: Työssäkäyvä aikuinen, mene opiskelemaan!

Moni korkeakouluopiskelija käy opintojensa ohella osa-aikaisissa töissä, aivan kuten minäkin. Kuitenkin vain harva tutkintonsa suorittanut ja työelämään vakituisesti siirtynyt suorittaa mitään erillisiä opintoja työnsä ohessa tai edes miettii sen mahdollisuutta.

Mutta miksi?

Yksi syy on varmaankin tiedon puute. Moni ei edes tiedä mahdollisuuksistaan opiskella saatikka keksi, mitä opiskelisi. Työelämässä pitkään olleen aikuisen arki on usein vakiintuneempaa kuin vasta opintojaan suorittavan opiskelijan. Tästä tutusta, hallittavasta ympäristöstä irrottautuminen voi tuntua epämiellyttävältä ja kaiken sumpliminen liian haastavalta.

Työelämästä opintojen pariin loikkaamista on helpotettu luomalla opintovapaajärjestelmä, jonka tarkoitus on tarjota opiskelumahdollisuus työssäkävijöille. Opintovapaa on pääsääntöisesti palkatonta, mutta silloin on mahdollista saada aikuiskoulutustukea tai Kelan opiskelijoille tarjoamia tukia. Opintojen rahoitus kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen vapaalle jäämistä.

Voit myös suorittaa opinnot ilman opintovapaata, mutta tällainen järjestely vaatii erityistä kurinalaisuutta. Työn, perheen, opintojen ja vapaa-ajan yhdistäminen vaatii jo maisteritason aikataulutusosaamista. Oman jaksamisen ja motivaation turvaamiseksi opiskelutahti kannattaa pitää maltillisena.

Työelämä ja yhteiskunnan elinkeinorakenne muuttuvat jatkuvasti ja tämä haastaa myös yksilöitä kehittymään. Aina pelkkä työpaikan järjestämä lisäkoulutus ei riitä. Joskus on syytä syventää osaamista tai jopa etsiä elämälleen aivan uusi suunta. Ehkä uusi ura aukeaakin varhaiskasvattajana, koodarina tai vaikka siitä lapsuuden unelma-ammatista – itselläni se oli eläinlääkäri.

Kynäilijä:
Koulutusassistentti Lovisa Hirvonen