arrow_backward Uutisarkisto

#Myytinmurtajat-blogi: Kouluttautuminen on kallista

Jatkuva oppiminen

Jatkuvasta eli elinikäisestä oppimisesta puhutaan paljon. Varsinkin asiantuntijatyötä tekevät joutuvat tai saavat jatkuvasti päivittää osaamistaan ja opetella uusia asioita. Suuri osa oppimisesta tapahtuu omatoimisen tiedonhaun kautta; lukemalla alan lehtiä ja kirjallisuutta, seuraamalla uutisia ja vaihtamalla ajatuksia kollegoiden kanssa. Joskus oppiminen edellyttää kouluttautumista.

Koulutus on investointi

Yritys investoi uusiin teknologioihin ja koneisiin, mutta se ei yksin riitä. Asiantuntijaorganisaatioissa ihmiset, heidän osaamisensa ja kykynsä, on tärkein pääoma. Puhutaan inhimillisestä pääomasta. Myös inhimillinen pääoma ja sen kehittäminen vaatii investointeja.

Osassa yrityksistä tehdään osaamiskartoituksia. Niiden avulla kouluttautuminen saadaan suunnattua oikein niin, että oppiminen vastaa tämänhetkisiä ja parhaimmassa tapauksessa myös tulevia tarpeita. Systemaattinen osaaminen kehittäminen auttaa organisaatioita varmistamaan, että ihmisten erilaiset osaamiset täydentävät toisiaan ja muodostavat tehokkaan kokonaisuuden.

Asiantuntijatyössä koulutusinvestointi tarkoittaa yleensä osallistumista lyhytkoulutukseen tai pidempijaksoiseen koulutukseen työaikana tai työajan ulkopuolella. Koulutusinvestoinnin takaisinmaksuaika voi kuitenkin olla vaikeasti mitattavissa ja vaikuttavuus hankalasti todennettavissa. Vanha sanonta toteaa, että: ”Ei oppi ketään ojaan kaada.” Eli lähtökohtana voidaan varmaankin pitää sitä, että kouluttautumisesta on aina hyötyä sekä yksilölle että organisaatiolle.

Mistä koulutuksessa maksetaan?

”Seminaarit ovat kauhean kalliita! Ja saman tiedonhan voi saada ilmaiseksi netistä!” Niinpä niin. Tottahan se on, että netti pursuaa informaatiota. Tietoa voi etsiä ja kerätä eri lähteistä, mutta harvalla on siihen riittävästi aikaa. Ja aikahan on rahaa.

Hyvä vaihtoehto tiedon etsimiselle on osallistua ajankohtaisseminaariin tai koulutukseen. Hyvin suunniteltuun seminaariin tai koulutukseen on valittu tärkeimmät ajankohtaisaiheet ja asiantuntevimmat esiintyjät. Tilaisuudessa tietoa selitetään ja kerrotaan, miten sitä tulisi soveltaa jokapäiväisessä työssä. Tieto tarjoillaan pureskellussa ja jalostetussa muodossa, jotta sitä olisi helppo soveltaa omaan työhön ja jotta sen pohjalta olisi mahdollista luoda todellista ymmärrystä.

Koulutukseen osallistuessasi maksat jalostetusta tiedosta ja ymmärryksen lisääntymisestä. Voit luottaa siihen, että olemme miettineet kokonaisuuden valmiiksi ja sinulta säästyy aikaa. Valmis tieto on heti käytettävissäsi. Koulutustemme tavoitteenamme on siis tarjota oppimisen iloa ja oivalluksia, verkostoja ja vertaistukea. Koulutusinvestointi maksaa itsensä moninkertaisena takaisin.

Maria Boholm

PS. Kirjoittaja on koulutustoiminnan päällikkö, joka suuntaa vapaa-ajallaan mieluiten Länsi-rannikolle. Marialle meri ja mökkielämä tarjoavat tärkeän vastapainon arjelle.